back

Syntax - I.

 • Syntax
 • 2020
image

Mi a Syntax?

A Syntax az első haza fejlesztésű brand safety eszköz, mely blokkolás helyett előtérbe helyezi a webes tartalmak proaktív vizsgálatát, lehetővé téve a hirdetők számára a biztonságos környezetre való célzást. A Syntax a piac minden szereplőjének elérhető, 19 nyelvet és nyelvjárást kezel, és 100%-os transzparenciát biztosít.

További információ: syntax.click

image

Miért?

Magyarországra a 2010-es évek közepén kezdett el beszivárogni a brand safety – avagy márkabiztonság. Persze akkoriban még nem is feltétlenül neveztük brand safety-nek, de a legtöbb hirdető mindig is el akarta kerülni a szerencsétlen márkaüzenet és tartalom társításokat. A YouTube 2015-es brand safety botránya azonban felpörgette az eseményeket és hirtelen a globális szereplők költései már új brand safety providerekkel karöltve érkeztek és hirtelen a médiaügynökségek és sales house-ok mindennapjai váltak a kulcsszó-listák, elérendő targetek és blokkolási riportok. 2020 van és a magyar piacon még mindig nem született átfogó, mindenki által elfogadott tényeken alapuló konszenzus a brand safety-ről.

Az alábbi feltáró elemzéssel a célunk a piaci diskurzus stimulálása és szükséges támpontok megadása a párbeszéd felvételéhez szereplők között, hogy életet leheljünk a márkabiztonság témakörébe.

Vizsgálati kör

A dokumentumban foglalt adatok és diagramok a 2020. augusztus hónapban, a vizsgáltai körbe vont domain-eken megjelent tartalmakra vonatkoznak. Az elemzésbe a magyar híroldalakat vontuk be az alábbi megfontolásokból:

 • a híroldalak termelik a legváltozatosabb tartalmi kategóriákat, így márkabiztonsági szempontból a leginkább vizsgálandó területnek számítanak
 • hangvételük és szerkesztési irányelveik viszonylag állandóak egy adott időszakon belül, így jó összehasonlítási alapot képeznek
 • azonos hír „pool”-ból táplálkoznak, azaz az eltérések kisebb részét indokolja az eltérő tartalom

Az vizsgált tartalmakkal kapcsolatban azonban fontos kiemelnünk az alábbiakat:

 • az adatok pusztán pillanatképet mutatnak a 2020 augusztusi helyzetről
 • a tv csatornákhoz kötődő oldalakat a videó tartalmak magas aránya miatt nem vontuk be az elemzésbe
 • a számok nem tükrözik az egyes tartalmak olvasottságát és hirdetési potenciálját

**Azt is szeretnénk kiemelni, hogy a brand safety minden esetben márkaspecifikus. **Egy adott tartalom visszatetszést kelthet egy adott kategória vásárlói számára, máshol kifejezetten érdeklődést és szinergiákat válthat ki. Az elemzésünkben ezért a nemzetközileg is használt brand safety kategóriákhoz hasonló csoportok mentén vizsgáltuk az oldalakat.

Brand safety számokban

Az elemzési időszakban a vizsgált oldalakon összesen 26.459 db tartalmat (cikk, PR cikk, blogbejegyzés, stb) talált és elemzett ki a Syntax rendszere. A legtermékenyebb az Origo volt 8.570 tartalommal, míg 575 bejegyzéssel a legkisebb mennyiségű cikket a Népszava publikálta.

Az Origo több, mint kétszer annyi tartalmat adott ki egy hónap alatt, mint a második helyezett Magyar Nemzet. Ez két okra is visszavezethető:

 • az Origo vertikális oldal, azaz a hírek mellett jelentős mennyiségű más tartalmat, rovatot, blogokat is megjelentet.
 • az Origo nem osztja meg több domain között a rovatait, azaz a nem közvetlenül hír-típusú tartalmakat is az origo.hu-n érik a felhasználók.

A másik nagy vertikális oldal – az Index – augusztus hónapban épp a teljes szerkesztősége felmondásával nézett szembe, ezért a tartalmak mennyiségében nem volt aki érdemben megközelíthette az Origo-t az adott időszakban.

Az alacsony cikkszámú oldalak között a leginkább fókuszált hír-centrikus oldalakat találjuk, melyeknek profiljába kizárólag a politikai, gazdasági és napi hírek tartoznak (Népszava, 888, 168óra), vagy olyan oldalak melyek eltérő domain-en kínálják a változatosabb tartalmaikat az olvasóknak (444.hu & qubit.hu).

image

A legdominánsabb márkabiztonsági kategória a „Katasztrófák és járványok” témakör volt. Ez nem meglepő, hiszen a koronavírus mára az év eleje óta átszövi a mindennapjainkat, megjelenik a gazdasági hírekben, a politikában és azt övező botrányokban. Évekkel ezelőtt a brand safety-t előtérbe helyező téma a terrorizmus volt. Az ISIS tevékenysége, az ellenük folytatott háború és az általa kiváltott menekült hullám ugyanúgy meghatározója volt a zeitgeist-nak akkoriban, mint most a COVID-19. A vizsgált augusztusi időszakban a kockázatos tartalmak több mint 3/5-e a két leggyakoribb kategória valamelyikébe tartozott.

Ez is rámutat arra, hogy a brand safety nem egy buborékban létezik. A mai nap megbotránkoztató témái holnap már az élet elfogadott részét képezhetik, ahogy a társadalom deszenzitizálódik és alkalmazkodik. A körülöttünk lévő világ, a beszédtémák, a nyelvhasználat mind dinamikusan változnak, ezért a brand safety is a folyamatos befektetés a hirdetők számára, fontos a proaktivitás és a környezet állandó monitorozása.

image

Oldalak közti eltérések

Ahogy a cikkek számában, a biztonságos cikkek arányában is jelentős eltérést láthatunk az egyes weboldalak között. A „márkabarát” cikkek arányának rangsora nagyon hasonlóan alakul a megjelent cikkek rangsorához, amelynek a korábban említett adottság lehet a magyarázata. Minél változatosabb tartalmat kínál egy adott oldal, minél nagyobb tematikai merítésből dolgozik, annál magasabb lesz a „biztonságos” cikkek aránya:

 • a gazdasági, politikai és napi hírekre fókuszáló oldalak a témák velejárójaképpen nagyobb aránnyal fognak tartalmazni vitatott anyagokat, mint a technológiai, bulvár és egyéb tartalmakat is beemelő oldalak
 • a szűkebb merítés miatt a kevesebb tartalmat publikáló oldalakon nagyobb a szelekció, hajlamosabbak inkább az ingerküszöböt jobban megütő, nagyobb hírértékű és ezáltal gyakran veszélyesebb témákat előtérbe helyezni

Így a legjobb brand safety rátákkal az Origo, a HVG, a 24.hu és a Magyar Nemzet rendelkeznek. Fontos azonban az arányszámok mögé nézve észrevenni, hogy abszolút számokban kifejezve így is jelentős mennyiségű kockázatos tartalmat jelenítenek meg ezek az oldalak. A márkabiztonsági arányban első (66% biztonságos) Origo-n, közel 4x annyi kockázatos cikk jelenik meg, mint amennyit az arányokat tekintve 3. legkockázatosabb 444.hu (40% biztonságos) összesen egy hónap alatt publikál.

image

Ez a fordított arányosság – magas kockázati ráta, alacsony kockázatos cikkszám – a Pestisrácok esetében nincs jelen, mely mind az arányokat, mind abszolút számokat tekintve az elsők között végzett.

A két mutató sávozott pontozásából összeállított hipoteikus kockázati rangsor dobogójára a HVG, az Index és a 24 kerültek fel, mint a három legkevésbé kockázatos oldal, míg a 888 és a Pestisrácok együtt osztoznak az utolsó helyen.

Összesített “Kockázati rangsor”

image

Az egyes kategóriák megjelenési rátája azt is lehetővé teszi, hogy belelássunk az egyes szerkesztőségek gondolkodásba, stílusába. Mely publikációk melyik témákat szerepeltetik a többieknél nagyobb arányban, vagy különböztetik meg cikkeiket hangvételükkel.

Kiugró brand safety értékek

 • egyes kategóriák átlagtól jelentősen eltérő megjelenési aránya egyes publikációknál

A fenti számok alapján felmerülhet a kérdés: kvázi a hírsite-ok tartalmainak 40-60%-a értékesíthetelen? A válasz egyértelműen nem, a kockázatos tartalmak nem minden márkának jelentenek azonos méretű kockázatot. Egy autómodell széria visszahívása nem egyformán érint egy autó márkát és egy FMCG hirdetőt. Ezért is kifejezetten veszélyes a hirdetési piac számára, ha a globális szolgáltatók által nyújtott, transzparenciát és részletességet nélkülöző mérőszámokra alapozzák a hirdetési stratégiájukat. A transzparens, adatokra alapuló, márkákra szabott, targetálás fókuszú márkabiztonság jelent fenntartható megoldást a piaci szereplők számára.

Készen állunk a következő kihívásra!
Szívesen szórunk csillámport a Te márkádra is remek megoldásainkkal. Te csak nézd, ahogy jönnek az eredmények!