glowing effect
Back to blog

A 3D-től a hamburgerig – újdonságok UX/UI-fronton

A digitális világ dinamikus fejlődése a hatásos user experience és user interface design területén is erősen megmutatkozik, ahol az újítások és trendek folyamatosan alakítják a felhasználói élményt – és a designerek napi munkáját. Cikkünkben olyan friss UX/UI-trendeket mutatunk be, amelyek nemcsak a szakemberek számára izgalmasak, hanem mindenkinek, aki otthonosan mozog a digitális térben. Lássunk öt aktuális tendenciát a UX/UI háza tájáról!

3D-elemek és animációk

Az elmúlt években a 3D-technológia rohamos fejlődése lehetővé tette, hogy a webtervezésben is megjelenjenek az élénk és részletesen kidolgozott háromdimenziós elemek. Ezek a grafikai megoldások nemcsak vizuálisan lenyűgözőek, hanem egy teljesen új dimenziót is hozzáadnak a felhasználói élményhez. Gondoljunk csak bele, milyen lenyűgöző egy weboldal, ahol a termékek vagy szolgáltatások 3D-s megjelenítése révén a látogatók szinte "megfoghatják" azt, amit látnak!


Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a 3D-elemek használata nagyobb erőforrást igényelhet, ezért a tervezés során oda kell figyelni a weboldal teljesítményére és gyorsaságára, hogy a felhasználói élmény ne szenvedjen csorbát.

Advanced Scrolling

A fejlett görgetési technikák egyre inkább előtérbe kerülnek a webtervezésben. Ezzel a módszerrel az oldalakon a tartalom görgetése közben aktiválódnak különböző animációk és interaktív elemek, amelyek dinamikusabbá és élvezetesebbé teszik a böngészést. Például egy történetmesélő weboldalon a felhasználók a görgetéssel haladhatnak előre a történetben, miközben az oldal vizuális elemei reagálnak a görgetési műveletekre. Ez nemcsak a felhasználói élményt gazdagítja, hanem abban is segít, hogy az üzenet hatékonyabban közvetíthető legyen.

Mikrointerakciók

A UX/UI-tervezés során egyre fontosabb szerep jut a mikrointerakcióknak. Ezek az apró, de nélkülözhetetlen designelemek jelentős hatással vannak a felhasználói élményre. A mikrointerakciók célja az, hogy azonnali visszajelzést adjanak, segítsék a felhasználókat az adott honlap kezelésében, és – nem utolsósorban – hozzájáruljanak a felhasználói élményhez. Egy gomb színének megváltoztatásától egy jól eltalált hangjelzésig minden apró részlet számít.


A tervezők törekednek rá, hogy ezek az interakciók ne csak funkcionálisak legyenek, hanem érzelmi szinten is bevonják a felhasználókat. A mikrointerakciók az adott márka iránti hűséget is képesek erősíteni, hiszen ezek az apró részletek teszik teljessé az összképet, és emelik a felhasználói elégedettséget.

Hamburgermenü asztali nézetben

A három vízszintes vonalból álló hamburgermenü, amely hagyományosan a mobilfelületek egyik jellegzetes eleme, mostanában egyre gyakrabban jelenik meg asztali nézetben is. Ennek oka részben az egységes felhasználói élmény megteremtésének igénye, másrészt pedig a design minimalista és letisztult megközelítése.


A hamburgermenü használata lehetővé teszi, hogy a honlapon több teret szentelhessünk a vizuális tartalomnak, miközben a navigációs elemek diszkréten, de könnyen hozzáférhető módon elérhetők a hamburgerre kattintva. Ez a megközelítés segít abban, hogy a felhasználók kevésbé érezzék magukat túlterhelve az információktól, miközben könnyen megtalálják azt, amit keresnek.

 

Ezek a trendek mind azt példázzák, hogy a modern UX/UI tervezése során a felhasználói élmény és a vizuális vonzerő egyensúlyának megtalálása kulcsfontosságú. A 3D-elemek és animációk, az advanced scrolling, a mikrointerakciók, valamint az asztali nézetben használt hamburgermenü olyan izgalmas tendenciák, amelyekkel érdemes foglalkozni, hogy a digitális termékek még vonzóbbak és minél inkább felhasználóbarátok legyenek.


Fedezd fel ilyen szemmel megújult honlapunkat, és látni fogod, hogy nem a levegőbe beszéltünk. A cikkben bemutatott újdonságokat mind-mind a gyakorlatban is alkalmaztuk a mostani Dot site megálmodásakor. Bevalljuk, nekünk az advanced scrolling innovatív használata a személyes kedvencünk. Nektek melyik megoldás tetszik a legjobban?

dot-ball
Do iT better